Corona in de gehandicaptenzorg

Door Tweakriez op dinsdag 17 maart 2020 13:02 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 1.548

Veel van de bewoners waarmee ik werk hebben vragen over Corona. Ze vinden het spannend, vervelend of onzinnig. Ook zij merken veel van de maatregelen. Dagbesteding is afgezegd, afspraken gaan niet door zoals doktersbezoek maar ook het samen muziek maken of wandelen gaat niet door. Sommigen zijn blij niet te hoeven werken op dagbesteding anderen zijn juist verdrietig of boos omdat hun structuur weg valt. Voor ons als medewerkers vereist dit voor elke bewoner een andere aanpak.

Er zijn bewoners die hoesten, niezen maar ook natuurlijk verschoond moeten worden. Dit hoort bij ons werk en wij doen ons best waar mogelijk zo veel mogelijk te wijzen op hygiëne maar niet iedereen is in staat om bijvoorbeeld een hand voor de mond te doen. Maken wij ons zorgen om besmetting? Ja zeker, maar vooral maak ik me soms zorgen om bewoners welke soms al best zwak zijn en onderliggende ziektes hebben zoals diabetes of longaandoeningen.

Op dit moment draaien wij extra lange diensten en aanvullende diensten omdat er collega's uitgevallen zijn. Daarnaast is er weinig tijd voor bijkomen thuis voor mij en ook andere collega's welke nu ook de kinderen thuis hebben zitten, partners worden hierdoor ook extra belast.
Het is pittig maar we komen hier ook weer door heen!

Reacties


Door Tweakers user iamzero456, dinsdag 17 maart 2020 13:33

Goed dat je deze blog gebruikt als uitlaatklep :) Ik hoop voor jullie dat de uitval mee zal vallen en dat het vol te houden is. Keep up the good work!

Door Tweakers user Tweakriez, dinsdag 17 maart 2020 13:42

Thx :) ja ik merkte dat ik hier behoefte aan had. Er komt veel op ons af nu en de dynamiek die normaal al best hoog is wordt nu nog groter.

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 17 maart 2020 14:44

ik ben blij dat er nog mensen zijn die dit werk willen en durven doen, ik zou niet graag in jullie schoenen staan.

voor deze zwakkere groep zou het 't beste' zijn om preventief te isoleren zodat ze geen (of nauwelijks) risico hebben op besmetting. ook zou personeel exclusief met deze mensen in contact moeten treden en zich buiten werktijden dus ook moeten isoleren.

IN THEORIE:

In de praktijk is dat natuurlijk heel anders, en ik zou niet graag die verantwoording dragen of die risico's willen nemen. Het is gewoon onvermijdelijk dat ook de door jouw genoemden vroeg of laat besmet kunnen (of zullen?) raken.

Mijn respect heb je in ieder geval, normaal al, maar nu zeker!

Door Tweakers user Tweakriez, dinsdag 17 maart 2020 15:26

Soms heb in wel de angst om iets mee naar huis te nemen de afgelopen dagen. Ik heb thuis ook kinderen rond lopen en ik zou het verschrikkelijk vinden als een van hen iets overkomt door Corona. Maar dat moet ik los laten. In theorie heb je zeker gelijk maar helaas werkt het niet zo.

Door Tweakers user Alpha89, woensdag 18 maart 2020 09:31

Ik heb heel veel respect voor jou en je collega's. Dankjewel voor het geweldige werk wat je doet. Houd moed. Heel veel sterkte.

Door Tweakers user Tweakriez, woensdag 18 maart 2020 09:52

Gisteren ouders moeten informeren dat zij voorlopig liever niet op bezoek komen. Indien zij toch hun kinderen op willen halen dan zullen ze er rekening mee moeten houden dat hun kind waarschijnlijk pas over een paar weken terug kan keren. Hele moeilijke keuzes voor ouders!

We hebben een dagschema gemaakt voor bewoners om toch een zo veel mogelijk zinvolle dag met ze op de woning te hebben. Gisteren individueel wandelingen gemaakt met bewoners om toch even buiten te komen.

Nu een dagje thuis en dan heb je de andere kant van Corona, een van de kids krijgt via de webcam les van school en de ander is zich zwaar aan het vervelen en moet bezig worden gehouden thuis. De kleinste vind het daarentegen heel leuk dat broer en zus thuis zijn.

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 maart 2020 09:55]


Door Tweakers user hippiepaci, woensdag 18 maart 2020 11:46

Ik werk ook in de gehandicaptenzorg op een woning. Ook bij ons is iedereen thuis. Wij hebben gelukkig nog wat collega's van dagbesteding die op de woning komen helpen. Succes en maak er wat van!

Door Tweakers user Gismo1979, woensdag 18 maart 2020 12:30

Ook voor jullie als verzorger is het een zware en moeilijke tijd. Respect voor wat jij en je collega's doen.

Dus bij deze: *Applaus* en keep up the good work!

Door Tweakriez, woensdag 18 maart 2020 12:48

hippiepaci schreef op woensdag 18 maart 2020 @ 11:46:
Ik werk ook in de gehandicaptenzorg op een woning. Ook bij ons is iedereen thuis. Wij hebben gelukkig nog wat collega's van dagbesteding die op de woning komen helpen. Succes en maak er wat van!
Idem bij ons. Heel fijn ook dat alle collega's hun steentje bijdragen. Vind het voornamelijk nog het meest lastig voor de cliënten. Er valt veel structuur weg voor ze. We zijn met z'n allen gelukkig gewend om flexibel te zijn.

Door Tweakers user JT, woensdag 18 maart 2020 14:24

Restecp!!111 Echt waar, van mensen als jullie moeten we het hebben :) Het is jammer dat de arbeidsvoorwaarden/omstandigheden er nog steeds niet naar zijn.

Zelf doe ik vrijwilligerswerk bij een locatie voor verstandelijk gehandicapten en heb aangeboden om te helpen waar het kan, misschien met een individuele wandeling ofzo ja, dat is wel een goede.
Tweakriez schreef op dinsdag 17 maart 2020 @ 15:26:
Soms heb in wel de angst om iets mee naar huis te nemen de afgelopen dagen. Ik heb thuis ook kinderen rond lopen en ik zou het verschrikkelijk vinden als een van hen iets overkomt door Corona. Maar dat moet ik los laten. In theorie heb je zeker gelijk maar helaas werkt het niet zo.
Daar moet je je helemaal niet druk om maken. Kinderen hebben er praktisch geen last van. Met meer dan 200.000geregistreerde besmettingen wereldwijd (en mijn semi-educated guess is meer dan een miljoen ongeregistreerd :P ) is er nog geen een kind overleden. Lees dit bijvoorbeeld maar eens: https://www.wired.com/sto...-just-dont-get-that-sick/

Door Tweakers user pronkje, woensdag 18 maart 2020 20:01

Ook een applaus van deze kant,goed bezig.

Door Tweakers user Micio Nero, donderdag 19 maart 2020 16:36

Succes! :)

Ik werk hier in Finland in een bejaardentehuis, en we hebben een soortgelijke situatie. Gelukkig begrijpen de bewoners de situatie wel (de weinigen die niet dementerend zijn, in ieder geval).

Bij ons is het wel zo dat de regering een bezoeksverbod voor het hele land heeft ingesteld, waardoor echt niemand anders dan het verzorgend personeel binnenkomt en contact met de bewoners heeft (bij ons hebben de bijna 60 bewoners een gemiddelde leeftijd van 88, als ze besmet raken hebben we binnenkort heel wat vrije bedden...).

[Reactie gewijzigd op donderdag 19 maart 2020 16:38]


Door Tweakers user Tweakriez, donderdag 19 maart 2020 18:00

Hier is ook ondertussen gevraagd aan naasten en vrijwilligers om contact via telefoon of digitaal te onderhouden. Moeilijke beslissingen maar helaas nodig. Ondertussen is het voor ons en andere zorginstellingen echt vervelend dat mensen o.a. toiletpapier hamsteren en wij daar de dupe van zijn. 1 pak toiletrollen maar mogen bestellen is echt geen pretje als je 12 a 14 bewoners per bestelling hebt. Met dank aan Jantje en Pietje die hun schuur volgooien met toiletpapier.

Door Tweakers user LankHoar, vrijdag 20 maart 2020 13:37

Tweakriez schreef op dinsdag 17 maart 2020 @ 15:26:
Soms heb in wel de angst om iets mee naar huis te nemen de afgelopen dagen. Ik heb thuis ook kinderen rond lopen en ik zou het verschrikkelijk vinden als een van hen iets overkomt door Corona. Maar dat moet ik los laten. In theorie heb je zeker gelijk maar helaas werkt het niet zo.
Goed nieuws: kinderen hebben van alle leeftijdsgroepen het minste last van Corona, if at all. Ze zijn het minst vertegenwoordigd onder de zieken, en hun symptomen zijn vaak gering (het schijnt dat velen het amper merken). Zeker vergeleken bij mensen met pneumonie etc. Dus tenzij je kids hebt die al geen beste gezondheid hebben, zal ik me proberen daar minder zorgen over te maken :)

Door Tweakers user ZeroPatient, woensdag 25 maart 2020 01:26

Mijn vriend Art is al in de 70 en hij zit momenteel hier in Central-Alberta vast in een rusthuis. Al zijn routine is weg, hij moet misschien verplicht een maand of 4 binnen blijven. Hij mag nog wel wandelingetjes maken maar al zijn bezoek mag niet meer komen. Ik kan hem ook niet ophalen met de auto om een leuke trip met hem te maken. ;(

Ik hoop dat dit stomme virus gedoe snel gedaan is want ik mis Art wel. Ik kan nog wel met hem bellen maar dat is toch niet hetzelfde.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)